Hozzávalók: 35 dkg darált hús (sertés és borjú vegyesen), 20 dkg
gesztenye megsütve, 1 szelet fehér kenyér, 1 tojás, sok petrezselyem,
1 fej lilahagyma, 2 ek. frissen reszelt parmezán, só, bors, olaj a
sütéshez
1. A gesztenyéket vagdossuk be, majd áztassuk 1 órára vízbe, sütőben
süssük 15-20 perc alatt puhára. (másik módszer: anyukám fent a gázon,
lángelosztón süti, áztatás nélkül pár perc alatt)
2. Pucoljuk meg a gesztenyéket, villával törjük össze, keverjük el a
hússal, áztatott majd kifacsart kenyérrel, felaprított hagymával,
petrezselyemmel, fűszerekkel és a sajttal. (remélem, nem hagytam ki
semmit)
3. Pihentessük a húst legalább 30 percet a hűtőben, majd formázzunk
gombócokat, pogácsákat
4. Forró olajban süssük pirosra a gombócokat
Füstölt kacsacombot venni nem mindig egyszerű, mert néha hetekig nem
találok a piacon, néha pedig annyira ki van száradva, mintha beduinok
szárították volna tartósítás céljából. Aztán az se mindig javít az
állapotán, hogy melegben felakasztják a pult fölé, és a maradék zsír
szépen lassan lecsepeg belőle, így a comb egyre szárazabb lesz. Persze
értem én, ha nem lóg a feje fölött a vásárlónak, akkor nem tudja, hogy
kapható. Nehéz ügy.
Most sikerült minden szempontból jóféle kacsacombot vennem a Hunyadi
téri piacon, és bár sóletbe szántam, mégis lencseleves lett belőle.
Mert sóletet nem lehet ötven perc alatt összedobni, annak kell az idő,
minél több, annál jobb, sőt, ha egész éjjel bent van a sütőben, az a
legjobb. De lencselevest puhára főtt füstölt kacsacombbal bármikor meg
lehet főzni mindössze ötven perc alatt, ha az ember lány nem fél a
kuktától. (Én alig egy éve kezdtem kuktát használni, előtte élénken
élt bennem a felrobbant kukták víziója, amit aztán a barátnőm élőben
is bemutatott, hatalmas lyukat ütve a magasról visszarepülő kuktával a
gáztűzhelybe.)
Szóval a lényeg:
A kacsacombokat felteszem főni a felkockázott hagymával, a
babérlevéllel, pár egész borssal és ha szükséges sóval, majd harminc
percig főzöm. Utána elzárom a lángot, és szép lassan hagyom, hogy a
gőz távozzon a kuktából és ki lehessen nyitni. Közben megpucolom a
sárga és fehérrépát és kiválogatom a lencsét. Mindent a fazékba
teszek,egy kis majorannával együtt, és gyorsan belereszelem a
fokhagymát is. Lezárom, újabb tíz percig főzőm, majd kiszedem a leves
felét, és leturmixolom, visszaöntöm. Ezzel meg is adtam neki a
sűrűséget, kész is.
Ecetes vízbe áztatott hagymakarikákkal esszük.
Gesztenyefasirt
2011.10.19. 11:55 | vero_salman | Szólj hozzá!
Címkék: recept
A bejegyzés trackback címe:
https://gombolyded.blog.hu/api/trackback/id/tr863314142
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.