Zöldborsóleves pirított baconnel
A hideg beköszöntével végre újra eljött a forró és tartalmas levesek ideje, ezek közül nagyon szeretem azokat, amelyeknél lassú tűzön, több órán át főzzük össze az ízeket, de a napos őszi hétvégéken még van elég tennivaló a szabadban, így ilyenkor jól jön egy gyorsan elkészíthető recept. Múlt vasárnap például a télire szánt tűzifa tárolóba pakolásával telt el a nap, így csak félórám volt a leves megfőzésre, ekkor készült az alábbi fogás (a recept eredetijét Jamie Oliver kerti szakácskönyvében találtam, ezt alakítottam át). Van benne menta is, de ez ne riasszon el senkit: a lényeg, hogy nem szabad túladagolni, a kész levesből nem lóghat ki egyértelműen a menta íze, és akkor nem lesz zavaró. A zöldborsónak ugyan már nincs szezonja, de ez a leves a fagyasztott verzióból is kiválóan elkészíthető.
Hozzávalók
Kézzel tépett nagyobb darab egy cipóból
Fél kiló zöldborsó
1-1kisebb sárga és fehérrépa, karikára vágva
1,5 liter csirkealaplé
1 dl tejszín
3-4 tk házitejföl
5-6 szelet bacon
friss mentalevél
extra szűz olívaolaj
só, bors
A csirkealaplevet fazékba öntjük, hozzáadjuk a felkarikázott sárga- és fehérrépát, főzni kezdjük. Röviddel ezután jöhet hozzá a borsó is, kis lángon tovább főzzük, közben sóval, borssal fűszerezzük. Eközben a kenyeret falatnyi darabkákra tépkedjük, óvatosan meglocsoljuk olívaolajjal, tepsibe tesszük, rakunk rájuk egy-egy mentalevelet, majd a tetejükre helyezzük a baconszeleteket. 220 fokra előmelegített sütőben hirtelen megsütjük, amíg a bacon aranybarna lesz, a kenyerek széle pedig megpörkölődik. Ha kész, a sütőajtót résnyire nyitva tartsuk melegen, amíg elkészül a leves. A tűzhelyen egész mérsékeltre vesszük a lángot, és a leveshez öntjük a tejszínt is, még néhány percig így főzzük. Ezután a leves felét-kétharmadát tálba szedjük, és botmixerrel krémes állagúra dolgozzuk. Lehet akár az egészet is, így száz százalékban krémlevest kapunk, de én jobban szeretem, ha néhány egész borsószemmel is találkozunk a tányérban. A krémes adagot visszakeverjük a fazékba, majd tányérba szedjük, vékony csíkban megöntözzük olívaolajjal és tejföllel, majd a pirított kenyérrel és baconnel díszítjük.
Látható, hogy nem egy bonyolult, hosszadalmas receptről van szó, még húsz mázsa tűzifa bepakolása után is gyorsan ment. Mert zacskós levest csakazértsem eszünk!